Franc Cimerlajt

Od prvih naših korakov kot dojenček do naših zadnjih so čevlji naši zvesti spremljevalci in prijatelji. Spremljajo nas na naših podvigih in naših porazih, dajejo nam zavetje, podporo, varnost in samozavest.  Vsak izmed nas ima svoj najljubši par čevljev, ki ga je imel obut, ko je spoznal nekoga posebnega, zadel svoj prvi gol, imel pomembno predstavitev v šoli ali službi…

Naše mame so zagotovo shranile naše prve čeveljčke, ki jih skrbno čuvajo še danes.  Vsak čevelj si zasluži negovanje in kdaj pa kdaj tudi obisk pri strokovnjaku – čevljarju.

Franc Cimerlajt je eden izmed takšnih, v današnjem svetu, že redkih strokovnjakov.  Ta obrt je trdno zasidrana v družino Cimerlajt. Iz generacije v generacijo so se moški odločali za ta poklic, sam ni izjema, saj je že 4. in verjetno zadnja generacija čevljarjev.

DSCF8386

Njegov drugi dom je njegova delavnica, ki je v podhodu na Miklošičevi ulica 2 v Mariboru. Prostor ni premajhen in ne prevelik, napolnjen je s toplino in ljubeznijo, poln čevljev, ki čakajo na popravilo ali pa na lastnike, da jih odnesejo domov.

DSCF8371

DSCF8418

DSCF8520

Orodje na mizi, na drugi strani usnje, podplati, niti različnih barv…  Ni računalnikov, logičnega sistema shranjevanja čevljev, ni sterilno čisto, ker ne rabi biti, vse je ročno, analogno, pristno, natančno in kakovostno.

DSCF8378

DSCF8397

DSCF8432

Čevlji niso v njegovem življenju vse. Je zvest oče in mož ter navijač NK Maribor in Katalonskega nogometnega moštva iz Barcelone.

Kaj ti pomagajo najlepši in najdražji čevlji, če nimaš zdravja? Leta tečejo in delo pušča sledi tudi na najbolj aktivnih in hrabrih. Njegova službena pot reševanja in oživljanja čevljev se bliža h koncu.

Ko bo zadnji čevelj popravljen, ko bo zadnji žebelj zabit in zadnje orodje pospravljeno, se bodo za njim za vedno zaprla vrata tega malega zavetišča za naše ljubljene čevlje.

DSCF8513

Biti čevljar ni enostavno, je fizično zahtevno in ni najbolj zdravju prijazno. Vendar delo ni monotono.  Na koncu imaš par čevljev, katerega si sam s svojimi rokami izdelal, ali pa  strankinemu ljubljenemu paru čevljev podaril še nekaj sezon življenja.

DSCF8523

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *